Väinö Viitaharju

Väinö Viitaharju on kulkenut GPi:ssä pitkän polun aloittelevasta juniorista maajoukkuepelaajaksi. Millaista on maajoukkuepelaajan arki ja miltä tulevaisuus näyttää? Tässä flunssasta toipuvan Väinön ajatuksia.

Kerrro Väinö vähän itsestäsi?

”Olen 20 vuotias kilpaurheilija ja asun Pirkkalassa. Kotiseurani on GPi ja tasoitukseni on +2,5. Kuulun Suomen miesten maajoukkueen haastajaryhmään.”

Miten aloitit golfin?

”Isä vei minut ja siskon golfkouluun ja suoritimme greencardit. Pikku hiljaa innostuin pelaamaan yhä enemmän ja 12-vuotiaana osallistuin aktiivisesti myös kilpailuihin. Niihin aikoihin aloin käymään säännöllisesti ohjatuissa harjoituksissa.”

Mitä muita lajeja olet harrastanut?

”Nuorempana pelasin jääkiekkoa, jalkapalloa ja tennistä. Iän myötä muut lajit jäivät, kun golf vei mukanaan.”

 Mikä on parasta golfissa?

”Onnistumisen tunne. Onnistumiset tuntuu paremmalta, kuin muissa lajeissa. Ehkä lajin vaativuus lisää onnistumisen iloa. Vaikka olisi pelannut kuinka hyvin useamman päivän kisassa, jää aina tunne, että oli paljon paikkoja ja mahdollisuuksia pelata vieläkin paremmin. Se motivoi harjoittelemaan.”

Mitkä ovat parhaat saavutuksesi?

”Tänä vuonna parhaat saavutukset ovat olleet Slovenian Interntional Amateur Openin 4. Sija, parhaana suomalaisena. Lisäksi pelasin tammikuussa miesten nelimaaottelussa Espanjaa, Saksaa ja Englantia vastaan, voittaen kaksi pelaamastani kolmesta reikäpeliottelusta.

Henkilökohtaisia SM-mitaleita minulla on kolme. Pojat18 sarjassa olen voittanut reikäpelin hopean ja lyöntipelin pronssin, molemmat vuonna 2013. Pojat 16 sarjassa sijoituin lyöntipelissä pronssille vuonna 2011. Lisäksi viime vuonna miesten joukkue SM-kisoissa pelasin GPi:n pronssijoukkueessa.

Finnair Junior Tourilla olen voittanut kahdesti, vuonna 2013 Muuramessa ja 2014 Nordcenterissä.”vaiski2

Millaiset tavoitteet olet itsellesi asettanut?

”Tavoitteeni on edetä kohti maailman huippua. Olen tällä hetkellä ikäluokkani parhaimmistoa ja saavutan kansainvälistä kärkeä koko ajan.

Kaudella 2015 tavoitteenani on päästä edustamaan Suomea miesten EM-kisoissa ja saada pelioikeus Suomessa pelattavaan Challange Tourin osakilpailuun. Tavoitteenani on olla kauden päättyessä 10 parhaan joukossa Finnish Amateur rankingissa.

Pidemmällä aikavälillä tavoitteenani on päästä viiden vuoden kuluttua European Tourille. Minua eteenpäin potkiva unelma on voittaa joskus US Masters.”

Olet mukana maajoukkuevalmennuksessa. Koska pääsit mukaan ja mitä sen merkitsee nuorelle urheilijalle?

”Pääsin maajoukkueen mukaan syksyllä 2013 menestyksekkään kauden perusteella ja pääsin pelaamaan kansainvälisiä kisoja. Viime syksystä lähtien olen kuulunut miesten maajoukkueen haastajaryhmään.

Maajoukkueryhmään kuuluminen on ollut merkittävä askel urallani. Erityisen suuri hyöty on ollut talven ulkomaanleirien määrän kasvaminen. Viime talvena pääsin maajoukkueen mukana leireilemään yhteensä neljä viikkoa. Lisäksi olin oman valmentajani Anssi Kankkosen kanssa kaksi viikkoa harjoittelemassa Espanjassa. Tuo kuusi viikkoa on tässä vaiheessa uraa minimimäärä päästä talven aikana harjoittelemaan luonnonolosuhteissa.

Maajoukkueryhmässä olen saanut myös uusia virikkeitä harjoitteluun ja pelaamiseen. Erityisesti päävalmentaja Staffan Johanssonilta olen saanut paljon oppia harjoittelun kehittämiseen. Sitä kautta on myös selkiintynyt, mitä huipulle pääseminen edellyttää.”

Kuvaile hieman normaalia harjoituspäivääsi?

”Olen harjoitellut nyt kolme vuotta huippu-urheilijamaisesti. Joka vuosi harjoittelun määrä, laatu ja tehokkuus on kasvanut. Näin tulee olemaan myös jatkossa.

Normaalissa harjoitusrytmissä viikossa on yksi lepopäivä. Kesällä saavun kentälle yleensä ennen yhdeksää. Teen harjoituksen etukäteen tehdyn suunnitelman mukaisesti. Aamuharjoitus kestää noin 2-3 tuntia. Sen jälkeen pidän lounastauon. Lounaasta saadun energian turvin jaksan harjoitella toisen vastaavan treenijakson. Joinakin päivinä toinen harjoitus vaihtuu 9-18 reiän pelaamiseen. Illalla teen fysiikkatreenin sallilla ja sen päälle venyttelen. Loppuilta meneekin levon merkeissä.

Talvella Suomessa ollessa harjoittelen enemmän fysiikkaa. Päivässä on yksi lajiharjoitus, joka kestää 2-3 tuntia. Fysiikkaa harjoittelen talvella 12-15 tuntia viikossa.

Talvella lajiharjoittelussa korostuu tarkka harjoitusohjelman noudattaminen. Golfhallille mennään tekemään etukäteen päätetty harjoitus. Se tehdään keskittyneesti ja sen jälkeen lähdetään pois.

Kesälläkin on tärkeää tehdä harjoitusohjelman mukaiset harjoitteet tehokkaasti. Silloin on kuitenkin aikaa vähän fiilistellä erilaisia lähipelitilanteita ja lyöntejä.”vaiski3

Miten kilpailupäivä poikkeaa harjoituspäivästä?

”Kisapäivän rytmin ratkaisee, onko lähtöaika aamulla vai iltapäivällä. Aamulähdössä herään kolme tuntia ennen starttia. Yleensä teen noin 15-20 minuutin lenkin elimistön herättelemiseksi. Sen jälkeen nautin aamupalan.

Kentällä olen noin tuntia ennen starttia. Minulla on selkeä lämittelyrutiini, jonka teen ennen starttia. Harjoituspäivinä olen tarkistanut eri paikkojen (rangen, putti -ja lähipelialueen) sijainnin, jotta kaikki menee ennnen kisaa sujuvasti. Pystyn näin ennakoimaan tarvittaessa eri paikkojen välisiin siirtymisiin kuluvan ajan ja saan tehtyä lämmittelyni normaalisti. Haluan, että minun ei tarvitse kiirehtiä minnekään, vaan voin pysyä rauhallisena ja stressittömänä. Kisan jälkeen harjoittelen niitä asioita, jotka tuntuvat vaativan erityishuomiota. Teen illalla palauttavan fysiikkatreenin, venyttelen ja palauttelen elimistöä.

Jos lähtö on iltapäivällä, teen aamulla lyhyen, terävän salitreenin. Muuten toimin, kuten aamulähdöissä.”

Ketkä kuuluvat valmennustiimiisi?

”Golfvalmennuksestani vastaa PGA pro , entinen huippupelaaja, Anssi Kankkonen. Fysiikkaharjoittelustani vastaa TPI certified coach Lindsay Orr ja mentaalivalmentajanani toimii Pertti Ratilainen. Kaikki valmentajat ovat omilla sektoreillaan sekä opettaneet minua harjoittelemaan että ottamaan vastuuta omasta harjoittelustani. Lisäksi tärkeänä tukena on fysioterapeutti Antti Hemminki.

Tärkeimpänä on kuitenkin perheen tuki. Vanhemmat ovat tukeneet, auttaneet ja kannustaneet myös vaikeina aikoina. Ilman heidän tukeaan en olisi päässyt näin pitkälle.”

Kilpaurheiljan elämä vaatii varmasti merkittäviä taloudellisia panostuksia. Kuinka paljon kaudessa kuluu rahaa golfiin?

”Kauden kulut ovat yli 20 000 euroa, riippuen kilpailuohjelman laajuudesta. Maajoukkuetoiminta kattaa osan kuluista. Se auttaa erityisesti talven leirityksissä ja osallistuessani kansainvälisiin kisoihin maajoukkueen edustajana. Merkittävin osa budjetistani tulee perheeltäni ja tukijoiltani. Haluankin kiittää tukijoitani, jotka tukevat Golfin Edistämissäätiön kautta kilpailemistani ja harjoittelemistani.”

Miten vietät vapaa-aikaa?

”Harjoittelen golfia täyden työpäivän verran. Sen jälkeen on mukava siirtää ajatukset muualle. Tykkään katsoa sarjoja ja elokuvia. Samoin on mukava viettää aikaa kavereiden kanssa.”