IMG 0217

 

Esa ja Kaija Koljonen ovat tuttu näky Pirkkalasssa. Peli kulkee iloisella otteella mukavasta seurasta ja liikunnasta nauttien. He osallistuvat aktiivisesti kilpailuihin sekä tapahtumiin. Niissä heittäydytään usein täysillä mukaan. Teiskon Mieslaulajissa laulua harrastava Esa saattaa sopivassa tilaisuudessa kajauttaa seurueelleen pienen serenadinkin. Golfista on tullut Esan ja Kaijan yhteinen harrastus, jonka parissa on saatu uusia ystäviä ja koettu monenmoisia sattumuksia.

Esa ja Kaija

Esa ja Kaija vappuna 2015

Matka golfin harrastajaksi alkoi Esalla jo 90-luvun lopulla työmatkalla Taiwanissa. Siellä hän pääsi kokeilemaan pallon lyömistä rangella ja siitä jäi mukavia muistoja. Vuosituhannen vaihteen jälkeen työkomennus vei Esan Belgiaan. Asuinpaikkana oli muutaman kuukauden asunto golfklubilla. Asunnon upeita kenttänäkymiä katsellessa tuli kerrottua kaverille, millaisessa paikassa asui. Kaveri patisti aloittamaan siellä pelaamisen. Tästä rohkaistuneena Esa meni kyselemään, miten voisi harrastusta aloittaa. Kyseinen klubi oli hieno ykistyisklubi, mutta he tarjosivat mahdollisuuden harjoitella rangella. Ja sitä Esa sitten tekikin. Kotiin tuomisiksi tuli innostus lajiin sekä muistot mukavista ihmisistä ja ilmapiiristä klubilla. Niinpä kotimaahan palattuaan Esa hankki greencardin vuonna 2002.

Kaijan matka harrastajaksi ei mennyt ihan yhtä nopeasti. Esan innostuttua lajista, se ei edelleenkään tuntunut mitenkään kiinnostavalta. Kaija harrasti Squashia ja golf tuntui ajatuksena tylsältä. Esan suostutteluista huolimatta kului pitkään, ennen kuin pää alkoi kääntymään. Perustelut mukavasta yhteisestä harrastuksesta upposivat lopulta, kun 2006 äitienpäivälahjana Kaija sai greencard-kurssin. Ja niinhän siinä sitten kävi, että golf vei mennessään.

Yhteinen harrastus on antanut pariskunnalle paljon iloa. Kentällä on tavannut mukavia ihmisiä ja kenttien mukavassa ilmapiirissä on helppo viihtyä. Muut harrastukset ovatkin jääneet taustalle. Golf on tuonut paljon uusia ystäviä. Lisäksi Kaijan askelmittari kertoo usein, että 15 000 askelta on kierroksen aikana kulunut. Golfin haastavuus ja toisaalta onnistumisen ilo antaa intoa valmistautua uuteen kierrokseen. Matkoilla pitkän kaavan mukaan illastaminenkin lyhenee usein, kun pitää olla virkeänä seuraavan päivän kierroksella.

Matkoillakin on pelattu usein ja paljon on sattunut sekä tapahtunut. Kerran käydessään Chilessä, he päättivät mennä pelaamaan. Ensin löytyi kenttä, jota ympäröi aseelliset vartijat. Kaija ilmoitti, että tuollaiseen paikkaan ei kyllä mennä, missä on asemiehiä joka paikassa. Lopulta löytyi mukavan oloinen kenttä, jonne pääsi pelaamaan. Mailatkin saatiin vuokrattua, mutta kun kysyttiin palloja ja tiitä, niitä ei ollut myynnissä. Hätä ei ollut tämän näköinen. Henkilökunta lähti etsimään palloja kentän laidalta ja toikin niitä pussillisen.

Azoreilla kaatosateen yllättäessä Kaija joutui golfautolla työntämään kentältä pois toista suomalaisten ryhmää, joilta oli autosta akku loppunut. Hieman homma hirvitti jyrkässä ja mäkisessä maastossa. Madeiralla aurinkolomaillessa hypättiin taksiin ja pyydettiin viemään golfkentälle. Sieltä vuokrattiin välineet ja lähdettiin pelaamaan. Kenttä oli ylempänä vuoristossa, missä oli viileää, sateista ja erittäin kylmä tuuli. Siellä sitten paleltiin shortseissa. Eräs rouva tarjosi onneksi Kaijalle ylimääräistä takkiaan lainaksi.IMG_0217

Kerran Pirkkalassa ollessa eräs mies kysyi kiinnostuksesta lähteä pelaamaan Ruuhikoskelle. Hänellä olisi ylimääräisiä pelilippuja ja hän tarjosi niitä Esalle ja Kaijalle. Niinpä päätettiin käydä paikka katsastamassa. Pelikierroksen aikana puhelin muistutti, että oli 39-vuotis hääpäivä. No sitä piti tietenkin juhlistaa. Ensin soitto tyttärelle, joka lupasi varata hotellihuoneen Seinäjoelta. Sitten kunnon harrastajat tietysti päättivät juhlistaa yhteistä taivaltaan pelaamalla perään vielä toisen kierroksen! Saavuttuaan illalla uupuneina hotellille, rupesi väsyneitä ja nälkäisiä sankareita hermostuttamaan hotellin vastaanotossa saatu hidas palvelu. Lopulta huoneeseen päästiin ja siellä oli jopa shamppanjat juhlistamassa merkkipäivää. Seuraavana aamuna vastaanotosta pahoiteltiin illan hidasta palvelua. He olivat kuulemma tulleet odotettua aiemmin ja piti ehtiä viemään shamppanjat huoneeseen ennen asukkaita.

Kotimaassa mieluisimpia paikkoja ovat tietysti kotikenttä Pirkkala, jonka ilmapiiri ja kenttä kuuluvat heidän suosikkeihin. Tänä keväänä kentälle tehdyt uudistukset saavat myös kiitosta. Toinen kotimaan suosikkipaikka on tuttavapariskunnan kotikenttä Kartano Golf. Siellä on pelattu useita mieleenpainuvia kierroksia. Ulkomailla pariskunta on pelannut monissa paikoissa. Kestosuosikki on Torreviejan alue Espanjassa. Siellä viehättää miellyttyävä ilmasto myös talvella, hyvä hinta-laatusuhde sekä erinomaiset kentät.

Tulevaisuudessa pelaaminen tulee toivottavasti lisääntymään Kaijankin päästessä ensi talven aikana eläkkeelle. Kaijan pelaamista on lisännyt myös viime kesänä Ruotsista löytyneet silikonigripit. Kumiallergikolle grippien löytyminen oli suuri helpotus. Ihme, että kotimaasta niitä ei meinaa millään saada. Esan unelmissa siintää, että edes kerran händäri kävisi singelissä. Pääasia kuitenkin on, että mukavan harrastuksen parissa saisi viettää aikaan mahdollisimman pitkään.

Yhtä golfarin unelmaa kumpikaan ei ol vielä saavuttanut eli holaria. Usko holarin tekemiseen on kuitenkin kova, sillä kuluvaksi kaudeksi on hankittu ensi kertaa holarivakuutus. Vakuutusta ottaessa yleensä on parasta, ettei vakuutusta koskaan tarvittaisi. Koljosten tapauksessa olisi kyllä toivottavaa, että tälle vakuutukselle tulisi käyttöä!

Esa vappuna 2015

Esa vappuna 2015