Kukonlaulu 3

Kesä on ollut poikkeuksellisen helteinen ja kuiva. Kenttämestari Jarkko Servo, miten helle vaikuttaa kentän hoitamiseen?  ”Leikkuukertoja harvennetaan helteiden aikaan alueilla, mihin meillä ei vesi riitä suhteutettuna sen tarpeisiin. Erikoishoitoja mietitään myös entistä tarkemmin. Esimerkiksi väyliä ja teetä ilmastimme ennen sateita kiihkeästi, että saimme jokaisen pisaran talteen otettua sinne minne se kuuluu eli kasvualustaan.

Helteillä kastelu on haastavaa koska vettä on todella rajallisesti käytettävissä.Nyt sitä on tehty yölliseen aikaan niin atk:n kautta kuin fyysisesti paikalla ollen. Täällä kun on yötä niin pystyy katsomaan alueita, mihin on järkevää antaa vettä. Täytyy ottaa huomioon tuulet, tarpeet yms tekijät. Pisaraakaan ei ole varaa heittää pois. Aika paljon se kuormittaa!

Hoidon suunnittelu on myös ollut haastavaa. Siitä valtava kiitos meidän tekijöille että älytön määrä on joustoa, koska tänävuonna on jouduttu pomppimaan hommasta toiseen ja työ ei aina ole ollut loogista.”

Muuttaako helle leikkuukorkeuksia eri pelipinnoilla? ”Pitkällä hellejaksolla leikkuukorkeuksia tullaan nostamaan, sillä pidempi kasvusto kestää ääriolosuhteita paremmin. Meillä esimerkiksi väylät on nostettu 12mm:iin mikä on poikkeuksellinen leikkuukorko meille. (harvoilla kentillä toki on tuo korkeus edes ”hyvään aikaan”). Normaalisti väyliemme korko on 9 mm.

Viheriöiden osalta emme ole korkoa nostaneet, mutta kevään ongelmien siivittämänä emme myöskään ole vielä päässeet siihen korkoon mitä tavottelimme ennen kauden alkua. Viheriöitä olemme joutuneet lannoittamaan hieman enemmän kuin normaalisti, joten se on tehnyt oravanpyöränä sen, että emme ole päässeet siihen mistä meidät tunnetaan eli nopeisiin viheriöihin.”

Miten helle vaikuttaa henkilökunnan työrytmiin? ”Helteillä myös työnteko muuttaa muotoaan.
Ei ole mitenkään tavatonta, että ensimmäiset tulee töihin jo 3 aikaan. Tämä siksi että, jos tekee ulkohommia tälläisessä pitkässä hellejaksossa niin vaikka kuinka tankkaat niin voimat tahtoo loppumaan. Tätä nyt kuitenkin on jo ollut jokunen kuukausi. Tämä myös on yhtenä syynä, että pelipinnat ovat selvästi kasvaneet päivän aikana ja ovat illalla normaalia pidempiä.”

Kasvaako pelipinnat helteellä eri tavalla kuin normaalilla kelillä? ”Toki ne kasvaa, jos kaikki muut asiat on kunnossa. Nythän valoa ja lämpöä on ollut varsin riittävästi. Alueet, jotka saa vettä ja joita pystymme pitämään oikeassa kosteudessa, kasvaa kyllä todella kiihkeästi. Vesi kuitenkin on kasvun perusedellytys. Kasvi tarvitsee sitä ravinteiden kuljettamiseen, yhteyttämiseen sekä hengittämiseen. Veden puute tai ainakin sen vähyys on kasvua rajoittava tekijä, mistä olemme saaneet kattavasti esimakua kevään aikana. Tänä kesänä (1.5-20.7) olemme saaneet vasta 89mm vettä taivaalta. Se on todella vähän kun miettii millaisia kelejä on ollut.”

Pitäisikö pelaajien huomioida kenttää jotenkin erityisesti pelatessaan helteellä? ”Kenttä on tehty pelaamista varten. Mitä luonto ikinä päättääkään niin kenttä muuttuu sen mukana, samoin meidän hoidot.
Kaikkemme teemme, että se olisi erinomaisessa kunnossa.Täytyy kuitenkin sanoa, että tänä vuonna se on tehty erittäin haastavaksi. Hyvä se on ollut ottaen huomioon kaikki, mitä tässä 4kk.n aikana on sattunut. Sen toki voin sanoa että kunnioittakaa kenttää ja muistakaa juoda!