18 Tee

Kenttämestari Jarkko Servo vastaili kevätkiireen keskellä meitä kaikkia kiinnostaviin asioihin eli kentän kuntoon ja hoitoon.

Kuinka kenttä oli talvehtinut?

”Kenttä talvehti suhteellisen hyvin vaikkakin olot olivat haasteelliset. Torjunta ei mennyt ajoituksellisesti ihan nappiin, mutta silti säästyttiin tautivioituksilta. Jää teki muutamilla herkimmillä viheriöillä pieniä viotuksia, mutta se ei haittaa pelaamista. Rikoimme jäätä talvella, joten se saattoi auttaa, että säästyimme hyvin pienillä ongelmilla.”

Onko kevään hoitotoimet pystytty tekemään normaalisti?

”Kevään hoitotoimet saatoimme maaliin suunnitelman mukaisesti, vaikkakin kuukautta aikaisemmin kun oli suunniteltu. Porukalla on ollut kova tahtotila sekä talven jäljiltä motivaatio huipussa.”

Onko kenttää ehditty, muutamasta väyläremontista huolimatta hoitaa normaalisti?  

”Kenttä on hoidettu normaalisti. Oma aikani meni pitkälti remonttien parissa, mutta onneksi porukassa on osaamista ja hyvä motivaatio. Olemme hyvin aikataulussa, sillä greenien leikkuukorko on on 3,5 mm ja teet, foret sekä väylät on 10 mm leikkuukorossa.”

Vaikuttiko aikainen kevät kentänhoidon kuluihin?

”Varsinaisesti aikainen kevät ei vaikuta kuluihin, mutta kasvukauden aloitus hieman. Omassa ”pelikirjassa” ei ollut, että huhtikuun viimeisellä viikolla hoidetaan kenttää ihan kesäaikataulun mukaisesti eli greenit joka päivä, sekä väylät, teet ja foret 4x viikossa. Tämän takia palkkattiin töihin yksi henkilö lisää. Kauden mittaan saattaa tulla lisäystä niin apulantaan kuin dressaushiekkaan, joita mahdollisesti joudumme tilaamaan hieman enemmän aikaisen kevään vuoksi.”

Miten kentänhoitoa seurataan sekä taloudellisesti ,että tehtyjen toimenpiteiden osalta?

”Itse pystyn seuraamaan hyvinkin tarkkaan tuntikehitystä, eri alueisiin meneviä hoitoaikoja, varastoa ja periaatteessa kaikkea, mihin kentällä käytetään työaikaa ja sitä kautta rahaa. On tärkeää, että rahankäyttöä pystyy seuraamaan helposti, kustannukset pystytään kohdentamaan ja kaikki toimet tulee dokumentoitua. Pystymme esimerkiksi seuraamaan greeneillä käytetyt materiaalit ja kustannukset per neliömetri.
Olemme muokanneet brittiläistä hallintaohjelmaa yhdessä toteuttajan kanssa meille sopivaksi ja meidän tarpeisiin. Se on helpottanut töiden ja talouden seurantaa merkittävästi. Järjestelmä on herättänyt kentänhoidossa valtakunnallista kiinnostusta ja muutama muukin kenttä on ottanut sen käyttöön. Näin pääsemme vertaamaan rahankäytön ja toiminnan tehokkuuttamme myös muihin kenttiin.”

 Millaiseen kuntoon kenttä saadaan kesäksi?

”Kenttä saadaan ja se osittain jo onkin varsin hyvässä kunnossa! Toki remonttialueet tulee olemaan (poislukien siirtonurmetetut alueet) vielä alkukauden harvat. Mitään esteitä kentän hyvän kunnon ylläpitämiseen ei ole.”

Onko kenttää tarkoitus virittää tapahtumiin vai pitää yllä tasaista tasoa?

”Itse vierastan tuota viritystermiä.Meidän hoitosuunnitelmassa kenttä pidetään tasaisen hyvänä niin arjet kuin viikonloputkin.Meille on selvät suunnitelmat ja toimintatavat, miten toimimme. Näin pystymme tarjoamaan päivittäin hyvin viiritetyn kentän.”

Millaisena kentänhoidon tasoa/kentän kuntoa tavoitelllaan kesäksi?

”Tason laskuun ei ole mitään aihetta! Kunnianhimoiset tavoitteet on asetettu tällekin kaudelle ja muutama niistä on valmistumassakin (17,18 ja 2 remontit). Kentän kuntoa pyrimme hieman nostamaan uusilla hoitomenetelmillä ja tuotteilla.Sen verran kerrottakoon, että väylät ajamme kesällä 7 milliin viimevuoden 8 millin sijaan. Siinä on yksi kunnianhimoinen tason nosto, mihin ei Suomessa juuri törmää.”

13 griini14 väylä