Tapio Korpiharju

Uusi kausi ja uudet kapteenit. Golf Pirkkalan uusi kapteeni on Tapio Korpiharju ja ladykapteeni Sofia Johansson. Uudet kapteenit kertovat tänään ja huomenna golftaustastaan ja millaisia ajatuksia heillä on tulevasta kaudesta. Tänään vuorossa on kapteeni Tapio Korpiharju.

”Golf-harrastukseni aloitin vasta aikuisiällä 16 vuotta sitten kesällä 2003, jolloin menimme vaimoni Kirsin kanssa Pohjanmaalla mökkimme lähistöllä olevalle Lappajärven kentällä green card -kurssille. Ansiokseen tämän inspiraation golf-harrastuksesta voivat lukea veljeni Pekka ja vaimon veli Kimmo, jotka yllyttivät ja altistivat meidät tälle niin kumman koukuttavalle lajille. Muutaman vuoden kiertelimme Tampereen ympäristön ja mökkimme lähistön kenttiä juurtumatta erityisemmin millekään kentälle. Syksyllä 2005 omakotitaloprojektimme myötä Ari Heponiemi yhdessä Markku Wolasen kanssa esitteli meille silloin vielä 6-reikäistä, tuoretta ja kehittyvää Golf Pirkkalan golfkenttää. Kovin kauaa asiaa ei pohdiskeltu ennen kuin olimme osakkaita Golf Pirkkalassa. Heti vuoden vaihteessa 2006 siirryimme myös seuran jäseniksi. Tuosta lähtien olemme olleet mukana seuran toiminnassa ja seuranneet niin kentän kuin seurankin kehittymistä ja kasvamista nykyisiin mittoihin.

Oma yksityiskohtansa golf-peliurassani oli kätisyyden vaihto. Sattuman oikusta aloittaessani ja tutustuessani lajiin ensimmäisenä paikalle rangelle saapui vasenkätisesti pelaava veljeni ja niinpä sain aluksi käteeni vasurin mailat. Paljon leftin kiekkomailaa heiluttaneena ne tuntuivat varsin luontevilta ja siitä lähdettiin kehittämään pelitaitoja. Pelasin 5 ensimmäistä vuotta vasenkätisesti ja pelini kehittyi. Sitten lähestyessäni 20 tasoituksen tasoa kehitys tuntui hidastuvan ja aina vain vaikeutuvan. Aikani Laineen Jounin kanssa asiasta juteltuani päätin kokeilla kätisyyden vaihtoa. Niinpä hieman erikoisesti ja peliseuraanikin hämmästyttäen pelasin kentällä oikeakätisillä raudoilla ja vasenkätisillä puumailoilla. Samana kesänä pelasin kuitenkin jo oikeakätisesti parempia tuloksia kuin parhaimmillani vasenkätisesti. Näin jälkeenpäin uskon kyllä että pelitaidot olisivat vielä tuosta kehittyneet myös vasenkätisenä, mutta takaisin en kuitenkaan aio vaihtaa. Aina joskus pallo myös päätyy hankalaan paikkaan, jossa vanhat vasurin taidot auttavat.

Golfin pelaamisen ohella olen jo useamman vuoden toiminut tuomarina golf-kilpailuissa. Tuomarin ura alkoi kun Saarisen Mikko yllytti minut seuratuomarikurssille ja osallistumaan seuran tuomaritoimintaan. Tästä golf-tuomarin ura jatkui nopeahkosti aluetuomariksi ja käytyäni uudistamassa aluetuomarikorttiani keväällä 2016 päädyin syksyn saapuessa osallistumaan liittotuomaritoimintaan liittotuomarikokelaana. Nyt olen pari kesää ollut mukana tuomarina liiton kansainvälisissä kilpailuissa osaamista hiomassa. Tämän vuoden osalta tuomaritehtävät uusin säännöin aloitettiin heti tammikuun alussa Espanjan Laurossa yhdessä Mikon kanssa tiimiytyen Espanjalaisten kollegojemme kanssa.

Golf koukuttaa, koska siinä tulee onnistumisia, selviytymisiä ja epäonnistumisia sopivassa suhteessa niin, että itseään jaksaa haastaa uudelleen ja uudelleen. Pelikierros tuntuu mukavalta reippaalta kävelyltä ulkona hyvässä seurassa, eikä monen muun harrastamani pelin tavoin paineta paita hiestä märkäni kovalla sykkeellä. Golf on kuitenkin urheilua, jossa hyvinkin eritasoiset pelaajat voivat pelata keskenään itseään haastaen ja myös halutessaan keskenään kilpaillen. Pelikierrosten rasitukset hiipivät kehoon varsin hitaasti ja salakavalasti, eikä usein itse oikein tiedostakaan lyöntien ja pelin heikkenemistä rasituksen ja pitkäkestoisen keskittymisen myötä.

Vähintään yhtä tärkeitä lajin ominaispiirteitä ovat sen sosiaalisuus ja peliseura. Pitkän kierroksen aikana ehtii jutella monenlaisia asioita niin golfiin kuin muuhunkin maailman menoon liittyen. Useasti kootut selitykset ja hehkutukset kierroksen tiimoilta jatkuvat vielä klubilla jälkipelien muodossa. Jokseenkin jokainen on lyönyt muutaman hienon lyönnin ja pari kertaa on päässyt lipsahtamaan, mutta suunnitelma seuraavalle kierrokselle on jo valmiina.

Tulevaisuus on nyt ja aina jatkossakin täynnä haasteita ja myös mahdollisuuksia. Keskittymällä omaan toimintaamme, toimintatapoihimme ja niiden kehittämiseen yhdessä omien arvojemme kanssa luomme parhaat edellykset kehittyä golf-yhteisönä aina uusille tasoille. Samalla mahdollistamme yhä useammalle mahdollisuuden kantaa kortensa yhteiseen kekoomme.

Konkreettisemmin ja tulevan kesän näkökulmasta katsottuna meillä on edessämme uusi kausi ja useampia tapahtumia järjestettävänä. Isoin yksittäinen ja merkittävin tulevan kauden tapahtumista on syyskuun alussa Golf Pirkkalassa järjestettävä juniorien FFJT-kiertueen loppukilpailu. Golf-yhteisömme kasvettua viime vuosina yli 2000 jäseneen on tullut yhä haasteellisemmaksi saada myös vastaavasti kasvava osuus jäsenistöstä osallistumaan toimintaan ja tapahtumiin sekä myös niiden järjestämiseen vastataksemme erilaisiin tarpeisiinsa. Kun hoidamme kauden tapahtumat kunnialla itseämme ja omaa toimintaamme kehittäen, niin olemme aina valmiimpia myös tulevaisuuden uusiin haasteisiin.

Oman pelini osalta toivon saavani jatkettua viime syksyn positiivista kehitystä. Myöhemmin kesällä täytyy myös alkaa rakentamaan pohjia tuleville uusille kehitysaskelille. Tuomaritoiminnassa odotan sääntöuudistuksen antavan aihetta pitää sääntökoulutuksia ja -kävelyitä enemmän, kuin mitä on ollut tarvetta viime vuosina. Kapteenin roolin ja toimikunnan vetämisen tuomien aktiviteettien myötä olen kuitenkin hieman varovaisempi ottamaan paljoa omia tuomaritehtäviä. Kilpailu-, sääntö- ja tasoitustoimikuntaan olen saanut varsin kokeneita ja osaavia jäseniä mukaan kantamaan ja ottamaan vastuuta, mikä varmasti tulee auttamaan toimintaa kauden kuluessa. Kapteenin rooli on kuitenkin minulle uusi ja odotan sitä mielenkiinnolla silmät ja korvat avoinna – ehkä myös hieman jännityksellä.”