20700 1002713389762962 5213751072608510545 N

Golf Pirkkalan Pro Shopia pitävä Golf Daddy tarjoaa pelaajille laajan valikoiman mailoja, kenkiä ja vaatteita. Pirkkalaakin laajempi valikoima löytyy ympärivuotisesti Golf Daddy Indoor Centeristä Messukylästä. Pirkkalan myymälässä tänä kesänä tutuksi tullut Johan Lindelöf on pitkän linjan urheilumies. Hän on nuorempana kilpaillut aktiivisesti hiihdossa ja suunnistuksessa. Noin kymmenen vuotta sitten golfkärpänen puraisi niin, että golfista on tullut ammatti. Johan on käynyt suurimpien välinevalmistajien koulutuksissa ja kouluttautunut aktiivisesti väline-expertiksi. Niinpä mm. monet maajoukkuetason pelaajat luottavat Johaniin sopivimpien välineiden löytämisessä.

Pelaajalle sopvimipien välineiden löytäminen eli custom fitting on monille pelaajille tuttua. Kuitenkin pääosa pelaajista ostaa mailansa suoraan hyllystä. Johan vastaa tässä kysymyksiin custom fittingiin littyen ja kertoo, mitä hyötyä siitä voisi olla juuri sinulle.

Miksi custom fittingistä on hyötyä?

”Hyllyssä olevat välineet ovat standardimalleja, jotka eivät sellaisenaan ole sopivimmat läheskään kaikille. Eri valmistajien välillä ei ole mitään standardeja. Mailojen pituudet, nostokulmat ja lie-kulmat poikkeavat toisistaan. Samoin varsien jäykkyyksissä ei ole mitään standardia. Eli toisen valmistajan regular saattaa olla jopa jäykempi kuin toisen valmistajan stiff. Custom fittingillä löydetään pelaajalle parhaiten sopivat välineet.”

Missä ja koska on mahdollista päästä fittaukseen?

”Fittaaminen on mahdollista ympäri vuoden. Pääosa fittauksista tehdään tällä hetkellä Golf Daddy Indoor Centerissä Messukylässä. Sieltä löytyvät laajat lapa –ja varsivaihtoehdot eri valmistajilta. Siellä on myös laitteet fittaamiseen. Lämpimissä sisätiloissa on myös vakio-olosuhteet, joten siellä fittaus onnistuu aina. Ensi kesänä Pirkkalaan valmistuvan lyöntikatoksen myötä, fittaukset pystytään jatkossa tekemään myös Pirkkalassa. Fittaukseen voi varata ajan Golf Daddy Indoor Centeristä, www.golfdaddy.fi tai kysymällä myyjältä.”

Mikä on tavoitteena, kun pelaaja tulee fittaamaan mailoja?

”Fittauksen tarkoituksena on löytää pelaajalle sopivan mittaiset, oikeilla liekulmilla varustetut, sopivasti painotetut mailat, joissa on pelaajalle sopiva määrä anteeksiantavuutta mukana. Tällaisilla mailoilla lyö pidemmälle ja tarkemmin. Sopivilla välineillä on parempi pelata, onnistumisia tulee enemmän ja näin pelaamisesta myös nauttii enemmän.”

Ketkä pelaajat fittauksesta hyötyvät?

”Kaikki pelaajat hyötyvät heille sopivilla välineillä pelaamisesta, joten custom fitting sopii kaikille. Suurimmalle osalle pelaajista on tärkeää on löytää yllä mainittujen perusasioiden lisäksi sopivan anteeksiantavat mailat, jotka rankaisevat vähemmän pallon osuessa lavan kärkeen tai kantaan. Matalan tasoituksen pelaajilla on pääosin kyse pallon lähtökulman ja takakierteen optimoinnista. Lisäksi mailan pitää asettua alkuasennossa niin, että se näyttää pelaajan silmään hyvältä.

Yksi tärkeimmistä ryhmistä on naiset. Naiset pelaavat aivan liian usein heille sopimattomilla mailoilla, pahimmillaan miesten vanhoilla. Sopivat mailat auttavat nauttimaan pelaamisesta enemmän.”

Mitkä välineitä useimmiten pelaajille fitatataan?

”Kaikki mailat voidaan ja kannattaa fitata. Useimmiten pelaajat haluavat löytää parhaan mahdollisen draiverin tai rautamailat. Toisaalta, ammattilaisille usein tärkein fittaus on pallo ja he käyttävät jopa enemmän aikaa sopivan pallon löytämiseen. Siinä mielessä se on loogista, että palloa käytetään joka lyönnissä. Jokaista pelaajaa auttaa sopivimman pallon löytämisessä keskustelu asiantuntevan myyjän kanssa tai pallojen fittaaminen.”

Voidaanko pelaajan nykyisten välineiden sopivuutta parantaa?

”Ehdottomasti. Alla olevasssa kuvassa testattiin erään pelaajan rautoja, kun ne ei oikein tuntunut toimivan. Testauksessa käytettiin mailan pohjaan laitetttavaa lie-kulmateippiä. Kuten kuvasta näkyy, kaikilla mailoilla mailan kärki osui aina ensin maahan. Ilmakos lyönnit ei lähtenyt halutulla tavalla. Ei kuitenkaan hätää. Meillä on välineet, joilla lie-kulmat käännettiin pelaajalle sopiviksi. Joskus se on näin pienestä kiinni.IMG_0622

Mailojen kulmat saattavat myös muuttua käytössä. Erityisesti paremmilla pelaajilla suosituissa taotuissa raudoissa käytetään pehmeää metalliseosta ja niiden kulmat muuttuvat usein. Eli jos sinusta tuntuu, että kahdella rautamailalla lähtee samanmittaisia lyöntejä, niiden nostokulmat ovat saattaneet muuttua hyvin lähelle toisiaan. Silloin ne kannattaa tuoda mitattavaksi.” IMG_0644

Mihin pelaajat mielestäsi kiinnittävät liian vähän huomiota?

”Kaikentasoiset pelaajat kiinnittävät liian vähän huomiota siihen, mitä kaikkia mailoja kannattaisi bägissä olla. Niitä hankintaan hetken mielijohteesta. Sen seurauksena useimmiten lähipeliin ja lyhyisiin lyönteihin on liian vähän tai useita samaan lyöntiin sopivia mailoja. Paremmilla pelaajilla taas setin optimointi omien vahvuuksien ja pelattavien kenttien mukaan vaatisi usein pari lisämailaa, joita otetaan käyttöön kentän ja olosuhteiden vaatiessa.”

Voiko lähipeliä tai puttaamista parantaa sopivilla välineillä?

”Kyllä voi. Meillä on fittauksessa käytettävänä esimekiksi Titleistin kaikki nostokulmat sekä pohjamuotoilut. Näistä löydetään varmasti jokaiselle paras kokoonpano ja parhaiten sopivat wedget.

Putteri on mailoista kaikkein käytetyin. Sopivimmassa putterissa on samat perusasiat, kuin mailoissa. Lisäksi putteria valitessa pitää huomioida, että tähtäämisen taipumukset ovat yksilöllisiä. Meistä harva itse asiassa tähtää suoraan. Putterin muodoilla pystytään vaikuttamaan niin, että tähtäämme paremmin kohteeseen. Lisäksi putterin painotukset ovat erilaisia. Fittaamalla löydetään, millä tavalla painotettu putteri sopii parhaiten.”

Onko eri valmistajien välineissä paljon eroja?

”Tänä päivänä löydetään useimmiten kaikilta valmistajilta pelaajalle sopivat mailat. Eli pelaaja voi halutessaan olla merkkiuskollinen tai tulla avoimin mielin löytämään parhaat mahdolliset välineet. Tällöin on myös mahdollista yrittää löytää sellaiset välineet, jotka saa heti mukaan myymälästä.”

Miten aloittelijan kannattaa hankkia välineet?

”Aloittelijoiden olisi hyvä saada sellaiset mailat, jotka olisivat mahdollisimman helpot pelata. Asiantuntija pystyy auttamaan tässä valinnassa. Alkuvaiheesa ei tarvitse edes olla kaikkia mailoja. Parempi kuitenkin, että mailoissa on käytetty kunnollisia osia, kuten lapoja, varsia, grippejä jne. Näitä ei tarvitse heti ensimmäisen kesän jälkeen vaihtaa pois. On hyvä miettiä, jos jostain saa aloittelijan täyden setin bägeineen parilla sadalla, voiko niillä olla helpointa oppia pelaamaan? Pelkkä kunnollinen bägi kun maksaa usein saman verran. Joka tapauksessa, erikoisliikkeestä saa asiantuntevan myyjän avulla parhaan hinta/laatushteen sekä tiedon, mitä välineitä alkuvaiheessa kannattaa hankkia.”11700849_1004557419596113_6573168546336665029_n